Simona Șomăcescu este una din marile personalități ale dansului din România, recunoscută și apreciată în întreaga lume. Timp de peste 18 ani a fost, rând pe rând, Prim-balerină, coregraf, Maestru de balet și Șef al companiei de Balet a Operei Naționale București. Actualmente este Lector univ.dr. asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale și profesor colaborator la Liceul de Coregrafie Floria Capsali.

De-a lungul anilor a publicat articole de critică de dans în cele mai prestigioase ziare și reviste de cultură, iar în prezent semnează rubrica „Despre Dans cu Simona Șomăcescu” în revista de teatru Yorik. Este invitată frecvent să facă parte din juriul de specialitate al: Galei Absolvențiilor UNATC (2006, 2007, 2008 și 2013 – Președinte), al Comisiei de angajare la ONB (2007) și în cadrul primei ediții a concursului Români Pentru o Lume organizat de Fundația Sergiu Celibidache (2013).

Este Laureată a Concursului Internațional al Soliștilor de Balet de la Moscova (1985), a obținut Premiul Publicului la Concursul Internațional de Balet de la Helsinki (1991), Mențiune la Concursul Internațional de Balet de la Jackson (1994), iar presa din România a desemnat-o ca fiind Personalitatea Teatrală a Anului în urma interpretării, în Premieră Națională, a rolului Anna Karenina din baletul cu același titlu, creat de Ioan Tugearu la Opera Națională București(1998). Președintele României i-a conferit Ordinul Național Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004), iar Institutul Cultural Român i-a acordat Diploma de Excelență pentru Cel mai Bun Profesor, în cadrul Olimpiadei Naționale de Artă, pentru rezultatele deosebite obținute de elevii antrenați de ea (2009). Pentru activitatea sa excepțională desfășurată în calitate de Șef al companiei de balet a ONB, revista Actualitatea Muzicală, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, i-a decernat Premiul pentru Promovarea Artei Coregrafice (2011).